Følg Sony Norway

Sonys nye Xperia 1 III og mer kompakte Xperia 5 III er fullstappet av profesjonelle fotograferingsfunksjoner, med verdens første variable teleobjektiv på smarttelefon og paret med Dual PD-sensor og 4K OLED-skjerm med 120Hz oppdateringsfrekvens

Pressemelding   •   apr 14, 2021 09:40 CEST

Sony kunngjør to nye tillegg til flaggskip-seriene Xperia 1 og 5, med nye Xperia 1 III og Xperia 5 III. Begge enhetene har en samling funksjoner som treffer Xperia-samfunnet med deres lidenskaper. Uansett om det er fotografer, musikkelskere, kinoelskere, gamere eller kinografer vil neste generasjons Xperia 1 og 5 berike brukeropplevelsen med overfloden av nye funksjoner. Dette er neste nivå av Xperia.

 • Verdens første smarttelefon med variabelt teleobjektiv, paret med en dobbel PD-sensor
 • Real-time Eye AF for mennesker og dyr, nye Real-time Tracking[i] og rask, nøyaktig og kontinuerlig autofokus på tvers av alle objektiver
 • 20 bilder i sekundet burst-modus, med støyreduksjon i dårlig lys, levert av BIONZ X™
 • Helt ny AI zoom-teknologi med super-oppløsning
 • Oppdatert Photography Pro-funksjoner – nå med ’Basic Mode’
 • Verdens første smarttelefon med 4K HDR skjerm med 120 Hz oppdateringsfrekvens[ii], fra Gorilla® Glass Victus™[iii]
 • Utviklet Full-stage stereohøyttalere ­­– nå 40 prosent mer lyd enn forrige modell[iv]
 • Ny og forbedret Game Enhancer-funksjoner – inkludert en ny lydutjevner, en optimalisert VC-mikrofon og høy bildefrekvens i opptaksfunksjon
 • Verdens første smarttelefon som reproduserer 360 Reality Audio i høyttalerne, akkurat som artistene vil at man skal høre[v]
 • Tillegg av helt ny 360 Spatial Sound ­– for å mikse stereomusikk til en oppslukende lydopplevelse
 • Qualcomm® Snapdragon™ 888 5G Mobil-plattform
 • Forbedret batteritid (4500mAh) og muligheten til å lade opp til 50 prosent av batteriets kapasitet på 30 minutter med 30W-laderen som følger med – i tillegg til en utvidelse av batterilevetiden med opp til tre år[vi]

Profesjonell teknologi fra AlphaTM-kamera

Xperia 1 III og Xperia 5 III har blitt utviklet sammen med ingeniørene bak kameraene fra Sonys Alpha-serie, som er kjent for sin bransjeledende autofokus-teknologi. Begge modellene har rask, nøyaktig og kontinuerlig AF på tvers av alle objektivene og Real-time Eye AF. Xperia 5 III har også objektsporingsteknologi, som gjør at fotografene kan ta nøyaktige bilder av motiver som beveger seg, i en rekker ulike scenarioer, med et enkelt trykk på skjermen.

Xperia 1 III presenteres med et mer sofistikert funksjonssett for fotografer som streber etter de perfekte resultatene. Objektsporing er oppgradert med Real-time Tracking, som gjør at brukerne kan ta bilder av de mest utfordrende motivene i bevegelse, med presist og nøyaktig fokus. Ved hjelp av AI-baserte algoritmer og 3D iToF-sensor for å måle avstand, kan sanntidssporingen (Real-time Tracking) nøyaktig oppdage og fokusere på et motiv, og fortsette å spore det selv om det midlertidig beveger seg ut av syne[vii].

I tillegg tilbyr begge modellene kontinuerlig autofokus som utfører beregninger av autofokus og autoeksponering 60 ganger i sekundet – slik at brukerne kan ta, og lagre, 20 bilder (i sekunder) med høy presisjon, nøyaktig fokus og optimalisert eksponering[viii]. Dette ytelsesnivået er sammenlignbart med det som brukes i profesjonelle sportskameraer, som Alpha 9-serien. BIONZ X™-prosessoren gjør at det for første gang blir mulig å ta bilder i svakt lys i burst-modus, og gir resultater med støyreduksjon som aldri har vært mulig hos forgjengerne.

Høyere forventninger med variabelt teleobjektiv

En nøkkelfunksjon hos begge modellene er at de er verdens første smarttelefoner med variabelt teleobjektiv kombinert med Dual PD-sensor som når opp til 105 millimeter brennvidde, komplementert med rask autofokus, takket være Dual PDAF-sensoren. Når du bytter mellom 70 millimeter og 105 millimeter justeres fokuset på et øyeblikk for å raskt fange skjønnheten i hver minste detalj.

Fotografer kan utvide sine kreative muligheter med 16 millimeter, 24 millimeter, 70 millimeter og 105 millimeter brennvidde[ix] for å fange de mest fantastiske komposisjonene – enten det er landskap, portretter[x]eller dyr. Begge modellene fortsetter med ZEISSTM-optikk, kalibrert spesifikt for Xperia-smarttelefoner. ZEISSTM T*-belegget bidrar til utsøkt gjengivelse og kontrast ved å redusere refleksjoner.

En rikdom av kreative muligheter

Den neste generasjonen Xperia har begge inkorporert ny AI-zoom med superoppløsning. Denne teknologien bruker Sonys AI-prosessering for å gjenopprette detaljer og definisjon i bilder, og dermed sikrer at presisjon ikke kompromitteres.

Akkurat som deres eldre søsken har Xperia 1 III og Xperia 5 III funksjonen Photography Pro. Utviklet i samarbeid med profesjonelle fotografer speiler den mange av de manuelle kontrollene som er tilgjengelige i kameraene til Alpha-serien, inkludert ISO, lukkerhastighet, EV-indikator, RAW-støtte og en dedikert lukkerknapp (med pyntet etterbehandling, eksklusivt på Xperia 1 III). Nytt for årets smarttelefoner er «Basic Mode»-funksjonen i Photography Pro, som gir rask tilgang til en rekke brukervennlige fotograferingsfunksjoner, inkludert en berøringsutløser, portrett-retning, kunstnerisk bokeh-effekt, panorama og mye mer.

Xperia 1 III og Xperia 5 III har også den nyeste Optical SteadyShot™ med FlawlessEye™[xi], som kobler bildesensorens økte lesehastighet med original Sony-algoritme for optisk bildestabilisering. Resultatet er ekstremt stødig videopptak.

Transporterer filmelskere til den store skjermen

Enten du er på farten eller hjemme, er de nye Xperia-modellene en ekte filmdrøm. Xperia 1 III har en 6,5-tommer 21:9 CinemaWideTM 4K HDR OLED-skjerm med 120Hz oppdateringshastighetiv, mens Xperia 5 III tilbyr en fantastisk 6,1-tommer 21:9 CinemaWideTM HDR OLED-skjerm med 120Hz oppdateringsfrekvens. Begge modellene gir brukeren en unik oppslukende seeropplevelse, og tillater dem å miste seg selv i favorittfilmene eller TV-programmene.

Brukere kan nå glede seg over sin favorittunderholdning akkurat som kreatørene har tenkt, med Creator Mode. «Powered by CineAlta», har den nå en fabrikkalibrert OLED-skjermmed svært nøyaktige hvitpunkter som speiler fargegjengivelsen fra Sonys profesjonelle fargeskjermer som brukes i store Hollywood-produksjoner. I tillegg har begge modellene 10-biter ekvivalente skjermer (8-bits med 2-bit utjevning) som kan vise et mylder av farger, uten at du ser striper eller trenger BT.2020-støtte.

Xperia 1 III og Xperia 5 III fanger sansene, og tilbyr em audiovisuell opplevelse som ingen andre. I samsvar med sine forgjengere drar de nytte av X1™ for mobilmotor, som gir BRAVIA HDR remastering-teknologi til at alt du ser. På den måten blir alt innhold du ser, vakkert og uttrykksfullt. Strømming av innhold blir mer naturtro enn noensinne med mer kontrast, farge og klarhet. I tillegg kan brukerne sette pris på den fortsatte integreringen av Dolby Atmos®-lyd, innstilt i samarbeid med Sony Pictures Entertainment. På denne måten kan brukerne også oppleve en fullstendig oppslukende, flerdimensjonal ytelse med hodetelefoner eller smarttelefonenes innebygde stereohøyttalere.

Spill for å vinne

Spillere kan få en viktig fordel med de overlegne oppgraderingene i Xperia 1 III og Xperia 5 III. Den kjente 21:9-skjermen transporterer spillere inn i kjernen av handlingen[xii], og takket være en ny og forbedret skjerm med 120Hz oppdateringsfrekvens[xiii], som er innlemmet i begge seriene, blir raske objekter i bevegelse på skjermen gjengitt tydelig. I tillegg er det lagt til 240Hz bevegelsesuskarphetsreduksjon[xiv], som betyr at skjermen oppdaterer seg selv utrolige 240 ganger i sekunder, for en helt krystallklar ytelse. 240Hz berøringsskanningshastighetsikrer også at handlingen skjer akkurat som du har tenkt, og er en avgjørende fordel med tanke på konkurrentene.

En annen ny funksjon i begge modellene er muligheten til å justere hvitbalansen, og dermed redusere belastningen på øynene for å kunne spille lenger. Den nye L-y raiser (low gamma raiser) gjør det også lettere å se motstandere i mørkt lys ved å justere bildedetaljer i mørke områder, og markere fiender uten å overeksponere lyse områder på skjermen.

Å kombinere visuell fortreffelighet med en oppslukende lydopplevelse er nøkkelen til både Xperia 1 III og Xperia 5 III. Spillere kan koble til sine favoritt hodetelefoner via en 3,5 millimeter hodetelefon-kontakt, og kan raskt oppleve alle de hørbare fordelene med modellenes nye funksjoner. Den nye lydutjevneren lar brukerne kontrollere, ved å øke eller redusere, lyder som skritt og skudd, slik at de kan høre motstanderne nærme seg, og reagere raskt[xv]. Og for de som spiller på lag vil den nye optimaliserte V.C-mikrofonenmuliggjøre klar kommunikasjon ved å redusere bakgrunnsstøy basert på brukernes valgte hodetelefon-type[xvi].

Ivrige spillere kan gjenoppleve vinnerøyeblikkene i all sin prakt, takker være høyt bildefrekvensopptak på opp til 120 bilder per sekund[xvii]. Uansett hva de spiller registrerer R.T-opptak (rewind time) automatisk 30 spillopptak, sånn at du enkelt kan spole tilbake og fange viktige øyeblikk, og dele dem online med venner og andre konkurrenter.

Sist, men ikke minst, takket være innlemmet varme- og kraftregulering (Heat Suppression, power control), forblir spillytelsen kompromissløs. Ved å drive telefonsystemene direkte, i stedet for å lade batteriet, reduseres termisk stress på mobilen, og overoppheting unngås.

Lag filmer som profesjonelle

Cinematography Pro “powered by CineAlta” gir flere valgmuligheter for engasjering og historiefortelling med dramatisk filmopprettelse i sakte film, alt med en 4K HDR filmopptaksfunksjon som leverer 120 bilder i sekundet[xviii], som kan fange og spille av opp til 5x så sakte når den er satt til 24 bilder per sekund. Den tar også opp i 21:9-forhold med 24/25/30/60 bilder per sekund, og forbedrer filmuttrykket. Åtte forskjellige forhåndsinnstillinger for fargestyring i Look gjør at du kan endre stemningen fullstendig ved å bruke forskjellige kinostiler – et viktig verktøy i avansert historiefortelling. Sonys unike intelligente vindfilterteknologi bruker prisvinnende lydseparasjonsteknologi for å redusere vindforstyrrelser for et klarere lydopptak.

Nye funksjoner i begge modellene er en rekke UI-forbedringer, designet spesielt med tanke på filmskapere. For eksempel kan brukere enkelt sjekke hvor mye minne og opptakstid som er tilgjengelig, for å hjelpe dem å kontrollere arbeidsflyten. De kan også enkelt sjekke hvilke parametere og innstillinger som ble brukt på et spesifikt klipp, for å kunne bruke de i andre prosjekter. Hvert klips detaljer inkluderer oppløsning, bilder per sekund, utseende, linse, stabilisator, WB, ISO, lukkervinkel/hastighet, fokus og lysnivå. Dette suppleres ytterligere med muligheten til å gå gjennom og organisere opptak med klippavspilling, slik at brukerne kan spille av klipp med et enkelt sveip på telefonens skjerm.

Lydavspilling slik kunstnerne hadde som hensikt

I liket med den oppslukende opplevelsen for de som elsker kino, bruker de nye Xperia-modellene lyd som er utviklet i samarbeid med Sony Music Entertainment. I tillegg til den unike maskinvarekodingen, gjør en nyutviklet høyttaler at musikken på Xperia 1 III og Xperia 5 III oppleves som ekte. Det er de første smarttelefonene i verden som reproduserer 360 Reality Audio i høyttalernevii. Lytterne kan fordype seg i lyd som er så autentisk at det vil føles som de er på en live-konsert, eller med artisten som spiller inn i studio. Alt nytes gjennom Full-stage stereohøyttalere, eller med kablede eller trådløse hodetelefoner. For å toppe det hele vil alle nye TIDAL-abonnenter får tre måneder TIDAL Hi-Fi gratis når de kjøper en av modellene, inkludert 360 Reality Audio-opplevelsen.

Hvis musikkilden du lytter til er en 2-kanals stereo, påvirkes også den nye 360 Spatial Sound. Den gjør det mulig for Xperia 1 III og Xperia 5 III å mikse stereospor til en oppslukende lydopplevelse, i sanntid. Teknologien fungerer med lokale lydfiler og strømmetjenester, for å forbedre lytteropplevelsen ytterligere.

Musikk av høy kvalitet kan nytes gjennom stereohøyttalere i Full-stage, eller når du hører med hodetelefoner – enten trådløs eller med 3,5 millimeter lydkontakt. Full-stage stereohøyttalereer plassert foran på telefonen, for å gjengi lydfeltet effektiv. Som en eksklusiv oppdatering for Xperia 1 III, er den nå 40 prosent kraftigere[xix]enn forgjengeren[xx]. Dette er takket være en ny høyttalerboks-struktur som er designet for å forbedre lydtrykket og eliminere vibrasjoner. Lydvolumet gjennom lydutgangen (via 3,5 millimeter lydkontakt) er også forbedret med omtrent 40 prosent, mens lydkvaliteten er forbedret med mindre forvrenging nær det maksimale utgangsnivået.

I tillegg til High-Resolution og High-Resolution Wireless Audio, fortsetter både Xperia 1 III og Xperia 5 III å tilby DSEE Ultimate[xxi],som forbedrer kvaliteten på digital musikk ved å bruke Sonys AI-teknologi, inkludert lyd- og videostrømmetjenester. Det forbedrer automatisk lydfrekvensen og det dynamiske området, og tar hvert spor nær lyden med høy oppløsning.

All farten du trenger

Ved å kombinere 5G og Wi-Fi-tilkobling med den nyeste Qualcomm® Snapdragon™ 888 5G mobilplattformen, løfter neste generasjon Xperia nivået på smarttelefoner ett hakk opp. Dette er takker være Qualcomm® Kryo™ 680 CPU som muliggjøre 25 prosent høyere ytelse, og Qualcomm® Adreno™ 660 GPU som gir 35 prosent raskere grafisk gjengivelse enn forrige generasjon.

Smart tilkobling tar i bruk Xperias dype læringsteknologi som bruker Sonys Neural Network Libraries, og analyserer internettsignaler for å forutsi fremtidige tilkoblingsproblemer. Xperia 1 III og Xperia 5 III vurderer kvaliteten på det tilgjengelige internettet før du kobler deg til så du ikke trenger å bekymre deg for Wi-Fi som ikke fungerer. Hvis den forutser at man må kompromisse for internettkvaliteten vil den automatisk bruke mobildata.[xxii]

Med er 4,500mAh batteri, tilbyr begge modellene rikelig med strøm og kraft for å holde brukerne gående gjennom dagen, mens en rekke ladefunksjoner bidrar til å maksimere komfort og forlenge batteriets levetid. Når batteriet trenger en boost, kan det lades opp til 50 prosent på bare 30 minutter, med den medfølgende laderen XZQ-UC1. I tillegg gjør Xperia Adaptive Charging det mulig å forlenge batterilevetiden opp til tre år (to år mer enn de tidligere modellene), hos både Xperia 1 III og Xperia 5 III. Xperia Adaptive Charging overvåker telefonen mens den lader, for å sikre at batteriet ikke blir overarbeidet.

Til slutt tilbyr Xperia 1 III trådløs lading og batteridelingsfunksjon, slik at enheten kan kobles til en trådløs lader for å lade batteriet. Takker være funksjonen for batterideling kan mobilen også fungere som en ladeplate for andre enheter.

Elegant design som tenker på funksjonalitet

Både Xperia 1 III og Xperia 5 III er laget for å være robuste. Xperia 1 III kombinerer materialer av høy kvalitet med dristig og særegent design. Alt fra det frostede glasset på baksiden til metallrammen, er det uimotståelig blanding av form og funksjon. Den har også Corning® Gorilla® Glass Victus™-skjerm – det tøffeste Gorilla®-glasset hittil, med forbedring på både fall- og ripeytelse. Samtidig er Xperia 5 III det kompakte søskenbarnet med Corning® Gorilla® Glass 6™ på baksiden, og skjermen har en elegant speilglassfinish og robust metallramme. For ytterligere trygget har begge modellene også IP65/68[xxiii]vannmotstand og beskyttelse mot støv.

For de travle multitaskerne har begge modellene oppgradering til flervindu-funksjonaliteten. Med denne funksjon kan brukerne enkelt håndtere en ny oppgave og gå raskt tilbake til det de gjorde.

Sist, men ikke minst, når mobilene er sammenkoblet med Sonys hodetelefoner[xxiv]kan brukerne enkelt få tilgang til Sony | Headphones Connect-appen ved å bruke den nye Side Sense-menyen for rask tilkobling.

Tilbehør

Begge modellene er tilgjengelig med et nytt og forbedret antibakterielt deksel. Dekselet er designet med tanke på holdbarhet, og har et innebygd stativ som støtter mobilen når den holdes horisontalt, og gir en behagelig seeropplevelse. Dekselet er belagt med et antibakterielt materiale som har en beskyttelsesrate opp til 99.9%[xxv], og forhindrer cellevekst av spesifikke bakterier for å opprettholde renslighet.

En 30W kompakt lader er også tilgjengelig, og har USB-C kraft. Laderen er trygt designet for å beskytte mot overoppheting, og er sertifisert med PPS-støtte (Programmable Power Supply) for å redusere varmepåvirkning.

Tilgjengelighet

Xperia 1 III er tilgjengelig i Frosted Black and Frosted Purple, og priser inkludert lanseringstilbud vil bli offentligjort på et senere tidspunkt. Telefonen sendes med AndroidTM 11 fra denne sommeren, nøyaktige lanseringstidspunkt vil bli offentligjort på et senere tidspunkt.

Xperia 5 III er tilgjengelig i Black, Pink and Green, og priser inkludert lanseringstilbud vil bli offentligjort på et senere tidspunkt. Telefonen sendes med AndroidTM 11 fra denne sommeren, nøyaktige lanseringstidspunkt vil bli offentligjort på et senere tidspunkt. [xxvi]

---

[i]Real-time Tracking er bare tilgjengelig på Xperia 1 III. Du kan oppleve at motivet ikke oppdages, avhengig av opptaksmiljøet.

[ii] Gjelder bare Xperia 1 III. Oppdateringsfrekvensen på 120Hz er effektiv når innstillingen for uskarphet er slått på. Skjermoppdateringsfrekvensen kan variere avhengig av innhold og app-spesifikasjoner.

[iii] Xperia 1 III har Corning® Gorilla® Glass Victus™ kun på skjermen. Baksiden her laget av Corning® Gorilla® Glass 6. Xperia 5 III har Corning® Gorilla® Glass 6 på skjermen og baksiden.

[iv] 40 prosent kraftigere høyttalere er bare tilgjengelig på Xperia 1 III – sammenlignet med Xperia 1 II.

[v] Denne funksjonen er per nå tilgjengelig med TIDAL. Tredjeparts vilkår, betingelser, konto og avgifter kan gjelde. Tjenestetilgjengeligheten kan variere etter ulike marked. Bekreftet av Strategy Analytics SpecTRAX-tjeneste om publiserte kameraspesifikasjoner for over 18 500 smarttelefoner. Korrigert 14. april 2021.

[vi] Resultat testet av Sony Corporation – basert på brukerprofil med samme type batteri og USB-lading. Batteriets levetid varierer avhengig av brukssituasjon.

[vii] Nøyaktigheten kan variere avhengig av miljøforholdene. Noen ytelsesbegrensninger kan gjelde.

[viii] Maksimale beregninger vil avhenge av fotograferingsmiljøet. Opptil x60 beregninger per sekund AF/AE er tilgjengelig for 24 millimeter, 16 millimeter, 70 millimeter, og 105 millimeter-objektivet kan beregne opp til 30 bilder per sekund AF/AE

[ix] 35 millimeter ekvivalent format

[x] Begge modellene har fire allsidige linsealternativer – 16, 24, 70, 105 millimeter

[xi] Optical SteadyShot™ er tilgjengelig på Photography Pro for brennvidde 24 millimeter, 70 millimeter and 105 millimeter. FlawlessEye™ er tilgjengelig på Photography Pro for brennvidde 24 millimeter

[xii] Avhengig av spesifikasjonen til spillet, vises det muligens ikke i 21:9-forhold

[xiii] Funksjonen kan variere etter innhold, tilgjengelighet av spill og kompatibilitet. Funksjonen kan stilles inn i "Game Enhancer". Oppdateringsfrekvensen på 120Hz har en svart rammeinnsettingsfunksjon. n

[xiv] Funksjonen kan variere etter innhold, tilgjengelighet av spill og kompatibilitet. Funksjonen kan stilles inn i "Game Enhancer".

[xv] Funksjonen kan variere etter innhold, tilgjengelighet av spill og kompatibilitet.

[xvi] Bare effektiv når du kobler til lydkontakten på 3,5 millimeter

[xvii] Effektiv når innstillingen for oppdateringsfrekvensen for Game Enhancer er mer enn 120Hz, eller innstillingen er «Performance First». Oppdatering med høy bildefrekvens på opp til 120 bilder per sekund er tilgjengelig i 720p-oppløsning.

[xviii] Fungerer bare med vidvinkelobjektivet

[xix] Funksjonens effekt kan variere avhengig av miljø og innhold. Noen ytelsesbegrensninger kan gjelde.

[xx] Sammenlignet med Xperia 1 II

[xxi] Høyoppløselige kompatible hodetelefoner (selges separate) kreves for å nyte høyoppløselige lydkilder som tilsvarer høyoppløselig lyd.

[xxii] Tilgjengeligheten av Smart tilkobling kan variere avhengig av land, operatør og brukermiljø.

[xxiii] Enheten er vannresistent og beskyttet mot støv. Alle porter og monterte deksler skal være godt lukket. Ikke putt enheten fullstendig under vann eller utsett den for sjøvann, saltvann, klorvann eller annen væske. Misbruk eller feil bruk av enheten vil ugyldiggjøre garantien. Enheten har blitt testet under Ingress Protection-klassifiseringen IP65/68. Sony-enheter som er testet for deres vanntette evner plasseres forsiktig i en holder fylt med vann fra springen, og senkes ned til 1,5 meter dybde. Etter 30 minutter i beholderen tas enheten ut, og funksjonene og innstillingene testes. Merk at denne modellen har en USB-inngang uten lokk for å koble til og lade. USB-porten må være helt tørr før du lader.

[xxiv] Hodetelefoner må være kompatibel med smarttelefon-appen "Sony | Headphones Connect".

[xxv] Beskyttelsesgraden kan variere, avhengig av langvarig bruk

[xxvi] Spesifikasjonene, lanseringstidspunktet, prisen, vargevalgene osv. varierer avhengig av land/region.

Om Sony Corporation
Sony Corporation er ansvarlig for Electronics Products & Solutions (EP&S)-virksomheten hos Sony Group. Med visjonen om å "fortsette å levere Kando og Anshin til folk og samfunn over hele verden gjennom jakten på teknologi og nye utfordringer", vil Sony skape produkter og tjenester som hjemmeunderholdning og lyd, bilder og mobilkomunnikasjon. For mer informasjon, besøk http://www.sony.net/.